Elazığ’da hayalini kurdukları restoran, lokanta gibi iş yeri
açmak isteyen 30 kursiyer, hem Türk, hem de Avrupa mutfağından yemekler
öğreniyor.
Elazığ’da 27’si kadın 30 kursiyer hayallerindeki iş yerini açmak için El Sanatları
Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan aşçılık kursunda ter döküyor. Türk
mutfağının yanı sıra dünya mutfağını da öğrenen kursiyerler, usta eğiticiler
tarafından eğitim alıyor. 7,5 aylık eğitimin ardından belgelerini almaya hak
kazanacak olan kursiyerler, kendi iş yerlerini açmak için ilk adımı atma
fırsatı yakalayacak.
Aşçılıkla kursu düzenlediklerini belirten El Sanatları Eğitim merkez Müdürü
Haydar Aktar, “Bu kursumuza kayıtlı 30 kursiyerimiz var. 3 tanesi erkek
diğerleri ise kadın. Burada eğitim ve öğretim görmekteler. Bize yoğun bir talep
geldi. Daha önce aşçı çırağı, aşçı yardımcılığı kurslarını düzenlemiştik. Ama
ilk defa aşçılık kursunu açtık. Biz ilklere imza attık. Şuanda kursumuzun
devamı konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. 2 buçuk aydır kursumuz devam
ediyor. 5 ay daha devam edecek. Toplam 7 buçuk aylık eğitim ve öğretimden sonra
arkadaşlarımız sertifikalarını alacaklar” dedi.
"Avrupa mutfağından yemek çeşitleri öğrendik"
Aşçı olmak için geldiğini aktaran Berrin Aydın ise, “Yeni yemekler öğrendim.
Elazığ’ın mutfağından Avrupa’nın, Almanya’nın, İsviçre’nin mutfağından bir sürü
yemek çeşitleri öğrendik. Hala öğrenmeye devam ediyoruz. 2,5 aydır buradayım.
Kursumuz 7 buçuk ay sürecek. Sertifika aldığımızda kendilerine katkısı olacak. Ben
bir yer açmayı düşünüyorum. Hayallerim var. Benim için hem madde hem de manevi
olacak. Güzel yemek yapmayı seviyorum” diye konuştu.
Yemek yapmayı bildiğini fakat kendisini geliştirmek istediği dile getiren
Songül Kocadere ise, “İş yeri açmak için belge gerekli olduğu için bende buraya
kaydoldum. Çok güzel oldu. Daha güzel bilgilere sahip oldum. Daha çeşitli
yemekler öğrendim. Önceden ölçülü yapmıyordum. Şimdi ölçülü, sistemli güzel
şeyler yapıyoruz. Hocamızın ve müdürümüzün desteği ile çok güzel. Bize yardımcı
oluyorlar. Bunun için çok mutluyum. Geldiğime çok sevindim. 53 yaşındayım ama
kendimi daha gençleştirmek ve daha güzel çeşitler öğrenmek için buradayım”
şeklinde konuştu.