T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kastamonu'da Eğitim Hizmetlerinin Geliştirilmesi Çalıştayı Yapıldı

Yayın Tarihi : 11.05.2023

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının el sanatları eğitim merkezlerinin geliştirilmesi amacıyla düzenlediği “Eğitim Hizmetlerinin Geliştirilmesi Çalıştayı" Kastamonu'da yapıldı.

Eğitim Hizmetlerinin Geliştirilmesi Çalıştayı Kastamonu'da toplandı.

Çalıştayda Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığına bağlı el sanatları eğitim merkezlerinin geliştirilmesi, verimliliğinin ve sayılarının artırılması ile güçlü ve zayıf yönleri görüşüldü.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu'nun başkanlığında toplanan çalıştay iki gün sürdü.

Toplantıda ayrıca, eğitim merkezlerinin hedef ve ilkeleri doğrultusunda yeniliklerin takip edilerek ulusal ve uluslararası düzeyde, doğal kaynakların etkin kullanımı, bitkisel ve hayvansal üretimin, tarımsal alanda bilişim teknolojilerinin, insan kaynaklarının, kırsal kalkınmada yönetim, işletim, destekleme ve idari organizasyonların geliştirilmesine dikkat çekildi. Eğitim merkezlerinin hizmetlerinde verimliliğin artırılması için eğitim görevlilerinin performansı da değerlendirildi.

Türkiye'nin farklı köşelerindeki 6 el sanatları eğitim merkezinin müdürleri de gündem konuları üzerinde birer sunum yaptılar. Genel olarak sunumlarında; Halk kültürünün bir öğesi olan el sanatları kültür değerlerin yaşatılması ve korunmasında üstlendiği rol; toplumların yaşayışları, inançları ve ekonomik olanakları; özgün, otantik ve yöresel özelliklerinin zenginliği üzerinde duruldu. Geleneksel el sanatlarının bir ülkenin, bir topluluğun kültürünü yansıtan kültürel kimlik, milli değer olduğu vurgusu yapıldı.

Çalıştayın sonunda yapılan açıklamada şu ifadelere de yer verildi: “Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarına, kültürel değerlerimize sahip çıkmak hepimizin görevidir. Çünkü hepsi bizlere atalarımızdan mirastır. Tarihsel ve kültürel varlığımızı yansıtan el sanatlarını koruyarak gelecek nesillere en güzel şekilde aktarmanın bilinci ile el sanatları eğitim merkezi müdürlüklerinin oluşturdukları değerlendirme analizinde güçlü yönleri ele alındı. Kırsal ve kentsel bölgeden gelen kursiyer sayıları ile eğitim kalitesinin arttırılması, üretimlerin çeşitlendirilmesi, tanıtım-yayım-pazarlamayla yaşatarak kültürel mirasa sahip çıkılmasının önemi üzerinde durularak ortak değerlendirmeler yapıldı. El sanatları eğitim merkezlerinin üretmiş olduğu ürünlerin tanıtımı ve satışı amaçlı ortak e-ticaret sitesi sistemi ile online satış merkezi oluşturulması için teknik çalışma başlatıldı."

Toplantıda alınan kararlar ise şöyle: “Eğitim görevlilerinin gelişiminin sağlanması amacıyla çalışma konularında ulusal ve uluslararası eğitim, panel, konferans, kongre, sempozyum, çalıştay gibi toplantı ve fuarlara katılım sağlanması için çalışma yapılacak. Ayrıca tanıtım amacıyla ülkemiz genelinde açılan büyük fuarlarda eğitim merkezlerinin kurumsal olarak yer alması için sağlanacak.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürlükleri iş birliği ile yapılan eğitimlerin daha etkin ve verimli yürütülmesi amacıyla tarım iş makineleri kursu gibi kursların esnek zaman modülü yaklaşımına göre planlanabilmesi için ele alınan çözüm önerileri konusunda Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunulacak.

Ülkemizin tarımsal konularda ihtiyacı olan uzman eğitim görevlilerini yetiştirmek amacıyla, Eğitim Merkezlerinde çalışan eğitim görevlilerinden eğitim faaliyetlerinde 10 yılını fiilen tamamlamış Yüksek Lisans ve Doktorasını yapanlara uzman eğitim ve yayım görevlisi unvanları verilerek özlük haklarında iyileştirme yapılması için ilgili birimlerle iletişim kurulacak.

Eğitim merkezlerinde idari, güvenlik, usta öğretici ve eğitim kadrolarında personel ihtiyaçları ile eksik olan araç ihtiyaçlarını karşılamak için ilgili genel müdürlüklerle görüşülerek resmi yazı ile bildirilmesi sağlanacak. Eğitim merkezlerinde çalışan personelin özlük haklarının iyileştirilmesi için ilgili birimlerle görüşme sağlanması ve konunun çözümlenmesi için güçlü bir iş birliği yapılacak."