DÜZCE EL SANATLARI EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
Düzce El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzün 1973-1986 yılları arasında kooperatif amaçlı muhasebe kurslarının düzenlendiği bir eğitim merkezi olarak faaliyette bulunduğu bilinmektedir. İlk kuruluş aşamasında Bolu ilinde kurulması planlanmış ve uygun bir yer tespit edilemediğinden o yıllarda Bolu ilinin kazası durumundaki Düzce ilinde Tarım Orman ve Köyişleri olarak teşkilatlanmış olan Bakanlığımıza bugünkü hizmet binalarımızın bulunduğu arazinin tahsisiyle 1986 yılında mevcut hizmet binalarımızın inşaatına başlanmıştır.
1989 yılında tamamlanan mevcut hizmet binalarımızda Kooperatifçilik ve El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü adı altında ilk eğitim faaliyetleri Ağaç İşlemeciliği bölümüyle 1990-1991 Eğitim-Öğretim yılında düzenlenmeye başlanmıştır.
Diğer El Sanatları Eğitim Merkezi müdürlüklerinde kurs gören kursiyerlere 2. Kademe eğitim verilen Müdürlüğümüzde diğer eğitim dönemlerinde 1. Ve 2. Kademe olmak üzere eğitim vermeye başlanarak kapasitesi arttırılmıştır.
Eğitimler yatılı ve gündüzlü olarak 8 er aylık dönemler halinde uygulanmış ve 1998 yılında Mermer İşlemeciliği, 2001 yılında ise Gümüş İşlemeciliği bölümleri açılarak 3 ana konuda kurs faaliyetlerinin düzenlenmesine devam edilmiştir.
04/07/2007 tarihinde yayımlanan Eğitimde İşbirliği ve Koordinasyon konulu Başbakanlık Genelgesine göre personel istihdamlarında Milli Eğitim Bakanlığından onaylı sertifika aranması ve eğitimlerin Milli Eğitim Bakanlığının denetimi ve gözetimi altında yürütülmesi kapsamında, Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 19/10/2007 tarihinde imzalanan protokol gereği kurslar Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüklerinin Modül programlarına göre düzenlenmeye başlanmıştır.
Kurs onaylarının alınması ve Sertifikaların düzenlenmesi Halk Eğitim Merkezlerinin uhdesine verilmiştir. Ayrıca, kurslara katılan öğrencilere kurs gördükleri süreler için günlük maddi yardım yapılması amacıyla Türkiye İş Kurumu Müdürlükleriyle işbirliği yapılmasına esas Genel Müdürlükler düzeyinde protokol imzalanmıştır.
Bakanlığımızın 03/06/2011 tarihli ve 639 sayılı KHK ile yeniden yapılandırılması kapsamında Müdürlüğümüzün adındaki Kooperatifçilik ifadesi kaldırılmıştır. Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Eğitim ve Yayım Daire Başkanlığının faaliyet alanı içerisinde doğrudan Bakanlığa bağlı kuruluş statüsünde El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak hizmetlerine devam etmektedir.
Halen Müdürlüğümüzde yatılı ve gündüzlü olmak üzere Ağaç İşlemeciliği dalında, Oymacılık, Tornacılık, Dekoratif Ahşap Süsleme kursları, Mermer İşlemeciliği dalında Atölyecilik ve Mozaik İşleme kursu, Gümüş İşlemeciliği dalında, Takı Yapımı, Telkari, Gümüş Takı Yapımı kursları düzenlenmekte, bunun yanısıra Ebru kursu, Ahşap Yakma Boyama gibi halkın talebine göre uygun modül programlarda kurslar düzenlenmektedir. Ayrıca Genç Çiftçilerin Eğitimi ile ilgili kurs faaliyetleri de düzenlenmektedir. Kurslarımız uzun dönem 6 aylık ve kısa dönem 6 aydan az süren kurslar olarak planlanmakta ve uygulanmaktadır.