Müdürlüğümüzde, Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı bünyesinde, bayan kursiyerlere yönelik Halı-Kilim Dokumacılığı ve Mekikli Dokuma konularında, erkek kursiyerlere yönelik ise Ağaç Oymacılığı ve Mobilya ile Mermer İşlemeciliği konularında yatılı ve pansiyonlu olarak el sanatları eğitimi verilmektedir.
Genel Amaç : İşsiz gençlerimizi el sanatları konularında sanat ve meslek sahibi yapmak, kırsal kesimde boşta geçen işgücünün istihdama dönüştürülerek geliştirilmesi ve MİLLİ KÜLTÜR DEĞERLERİMİZİN korunmasıdır.
Özel Amaçlar:
-Çeşitli nedenlerden dolayı yeterli eğitim alamamış işsiz gençlerin el sanatları eğitimini alarak meslek sahibi olmaları, edindikleri bu meslekleriyle ilgili olarak kendi tezgahlarını kurarak kendi iş yerinde veya evinde dokuma yaparak istihdama katkıda bulunmalarının sağlanması,
-El sanatları yeteneği olan gençlerin profesyonel anlamda el sanatları eğitimi alması,
-Kendi başına bir iş kurabilecek durumda olmayan kişilerin el sanatları eğitimini aldıktan sonra dokuma, mobilya ve mermer fabrikaları ile küçük çaplı atölye v.b. yerlerde çalışmalarını sağlayarak, girişimcilik yönlerinin arttırılması,
-Eğitim sonunda mesleğinde sertifika alan birey, gerektiğinde fark eğitimi alıp diploma programını tamamlaması halinde, veya mesleki eğitim alan yada bitirmiş olan birey, gerekli modülleri tamamlayarak, diğer meslekler arasında geçiş yapmak suretiyle, eğitimde devamlılığın sağlanmasıdır.
Bölgemizde kırsal alanda yaşayanların büyük bir çoğunluğu tarım sektöründe çalışmaktadır. Kırsal alanda yaşayanların tarım dışı istihdam olanakları oldukça kısıtlı olup, kırsal alanda yaşayanların çoğunluğu için tarım sektörü tek iş alanı olmaktadır. Özellikle kırsal kadının tarım dışında iş olanağı yok gibidir. Kırsal alanda tarımda istihdam edilen kadınların çoğu ücretsiz aile işçisi durumundadır. Kırsal alanda tarım dışı iş olanaklarının sınırlı olması nedeni ile yoksulluk yaygın durumdadır. Bu nedenle kırsalda işsizliğin azaltılması vasıtasıyla kırsalda yoksulluğun azaltılması mümkündür.
Özellikle genç nüfus için iş bulmak daha da zorlaşmaktadır. İşveren öncelikle belirli vasıflar aramakta, gençler ise bir işe kabul edilmede bundan dolayı zorluk çekmektedirler. Tarım sektörü dışında iş olanağı bulamayan gençler kırsal alanda kalarak verimsiz de olsa üretime devam etmektedirler ve daha az kişi ile devam ettirilebilecek olan üretim süreci verimsiz işgücü kullanımı ile sürdürülmektedir. Kırsal alandaki kadın ve erkekler tarımsal üretim faaliyetinin büyük bölümünü kendilerine ait tarla, bahçe v.b.işlerde ücretsiz aile işçisi olarak yerine getirmekte veya ücretli olarak başka tarım işletmelerinde çalışmaktadırlar. Kırsal bölgelerdeki iş olanaklarının az olması, tarım sektöründeki gelirin yetersizliği kırsal kesimdeki yaygın yoksulluğun temel nedenleridir. İşsizliğin azaltılması için öncelikle yoksulluğun azaltılması gerekmektedir. Bu durum genç nüfus için iş ve gelir olanakları yaratılması ihtiyacını doğurmaktadır. Bu nedenle, kırsal bölgelerde tarım dışı alanlarda da istihdam olanakları yaratılması, işsizliğin ülke genelinde ve kırsalda azaltılmasında önemli rol oynacaktır. Ayrıca, kırsal kesimde özellikle kadınlar sadece okur yazar durumundadır. Kırsal bölgelerde eğitim düzeyleri arttıkça işgücüne katılım artacak olup bu nedenle kırsaldaki genç nüfusun özellikle kadınların eğitilmesi gerekmektedir. Tarım sektöründe yaşayanların mesleki eğitimi de bulunmamaktadır. Tarım sektöründe yaşayanlara eğitim programları verilerek belirli meslek becerileri kazandırıp, onlara belirli mesleki becerilere sahip oldukları özgüvenini kazandıracak seviyeye getirilmelidir. Böylece eğitimlerle beceri kazandırılmış insanlar ekonomiye katkı sağlamış olacaklardır.