Müdürlüğümüz 1965 yılında Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı olarak, o tarihlerde ilgi görmeyen kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları alanında Devletimizin tek El Sanatları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak Kastamonu'da kurulmuştur.
İlimizde kısmen yaşanan ama hızla modern çağa geçişte unutulmaya yüz tutmuş yöresel Türk kültürümüzün tespiti ve unutulmaması adına, Devlet eliyle yapılabilmesine fırsat verilmiş ve El Sanatları Araştırma Enstitüsü görevini 2011 yılına kadar başarıyla devam ettirmiştir.
Kurumumuzun adı 2011 yılında Kastamonu El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir. 1965 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Kastamonu El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü'müzde Yöresel Mekikli Bez Dokuma, Yöresel Taş Baskı, Ahşap Oyma, Ahşap Kakma (Sedef), Geleneksel El Nakışları, Kastamonu Tırnak Bağı, Yöresel Kilim Dokuma gibi alanlarda kurslar düzenlenmektedir. Müdürlüğümüzün verdiği el sanatları alanında ki mesleki eğitim kursları hobi amaçlı olmayıp altı ile sekiz saat uygulamalı eğitim ile yürütülmektedir. Dolayısı ile profesyonel anlamda uzmanlık derecesinde kursiyerler yetiştirilmektedir. Bu kurslar vasıtasıyla kursiyerlere iş hayatının tanıtılması ve çalışma şartlarına uyum sağlama becerisi kazandırılarak, gerek kurumumuz bünyesinde gerekse diğer kurumlarda ve piyasada istihdama kazandırılmaktadır. Ev hanımlarımız, Müdürlüğümüzde aldıkları el sanatları eğitimleri ile kendi işyerlerini kurarak mesleklerini icra etmekte ya da evlerinde Müdürlüğümüzce emaneten verilen alet, makine ve tezgâhlarda ürettikleri ürünleri satarak gelir getirici ekonomik faaliyette bulunarak aile bütçesine katkı sağlamaktadırlar.
Milletimizin, Selçukludan ve Osmanlıdan itibaren yüzyıllardır evinde, konağında, resmi dairesinde, camisinde, en güzel mekânlarında yaparak kullandığı geleneksel el sanatlarımızı, yaşatmak ve bunların mesleki eğitimlerini tam donanımlı atölyeler kurarak modern alet, makine, teçhizat ve tezgâhlarla birlikte vatandaşımızı, el sanatları mesleki eğitimi kurslarında eğitmek suretiyle, Milletimizin özünden gelen dinini, inancını, kültürünü ve yaşam biçimini temsil eden motifleri, süslemeleri ile oymacılığı ve dokumadaki desenlerini yaşatarak ve aynı zamanda bunların üretimini yaparak günümüze kadar gelmesini sağlamıştır. Yani Tarım ve Orman Bakanlığımız El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlükleri ile geçmişi yaşat, geleceği inşa et anlayışı ve bir milleti millet yapan, hayatının her alanında kullandığı el sanatları ürünlerinin yaşatılmasını ve bu günlere getirmesini başarmıştır.
Tarım ve Orman Bakanlığımız 1965 yılında biz, çiftçimizin, köylümüzün, bağına, bahçesine, ektiğine, diktiğine ve hayvanına kadar hizmet götürüyoruz buna ilave olarak çiftçi ve köylümüzün ailesini de, eşini ve genç çocuklarını yerelde var olan el sanatları konusunda eğiterek onları da vasıflı hale getirip çiftçi ve köylü ailesine bir bütün olarak hizmet götürme anlayışı ile El Sanatları Araştırma Enstitüsünü kurmuş ve çiftçimizin, köylümüzün çocuklarının eğitilerek ara eleman olarak yetiştirilmesini ve öğrendikleri meslek alanında bu kursiyerlerin çalışması ile birlikte istihdamın artırılmasına büyük katkı sağlamıştır. Müdürlüğümüz, Kastamonu ve çevre illerinde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan ahşap oymacılığı, ahşap işlemeciliği, yöresel kilim dokuma, yöresel halı dokuma, yöresel bez dokuma, yöresel taş baskı vb. el sanatları alanında kırkın üzerinde el sanatları eğitim kurslarını vererek 1965 yılından günümüze kadar fiilen uygulamalı ve pratik ağırlıklı olarak eğitimlerini yapa gelmiştir. Müdürlüğümüzün atölyeleri Kastamonu ilindeki en yetkin modern, son teknoloji alet, makine ve teçhizatlarla kurulu vaziyettedir ve el sanatları eğitimleri işte bu atölyelerde kursiyerlere alet, makine ve teçhizat bizzat kullandırılarak ve üretim yaptırılarak eğitim verilmektedir.
Müdürlüğümüzce verdiğimiz mesleki eğitim kursları ile birlikte atölyelerimizde ahşap oymacılığı ürünleri, makam odaları takımları, modern ve klasik her türlü mobilya ve dekorasyon ürünleri, halı, kilim, taş baskı, bez dokuma yani Kastamonu'da yaşayarak gelen her türlü el sanatları ürününü üretmekteyiz. Örnek vermek gerekirse Kastamonu Valiliğimizin bütün makam odaları takımları, Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğünün ve diğer kamu kurumlarının ve vatandaşlarımızın her türlü siparişi üretilerek yöresel el sanatları satış merkezimizde satılmaktadır. Keçiören Belediyesi ve Estergon Kalesindeki tüm ahşap mobilya ve dekorasyon ürünleri, Erzurum Büyükşehir Belediyesinin tüm ahşap, mobilya ve dekorasyon ürünleri, Çankırı Valiliği ve Karabük Valiliğinin makam odaları, Antalya, Muğla, İstanbul, İzmir, Mersin, Aydın, Ankara gibi turizmin önde gelen illerine, camilerin mihrap, minber, vaaz kürsüsü gibi ahşap ürünleri de Müdürlüğümüzde üretilerek ilimiz ve çevre illerine satışı yapılmaktadır.
Müdürlüğümüz verdiği kurs eğitimlerinin yanında ürettiği ürünler ile Kastamonu ekonomisine de katkıda bulunmaktadır. Kastamonu ahşabın başkentidir ve Müdürlüğümüz ahşap oymacılığı, ahşap süslemeciliği, ahşap işlemeciliği, mobilya ve dekorasyon sektörünün 1965 yılından beri lokomotifidir.
Ayrıca El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz Kastamonu'daki Ticaret Borsası, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Kastamonu Üniversitesi (Teknokent Genel Müdürlüğü), Milli Eğitim İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, Kastamonu Belediyesi ve Sivil Toplum kuruluşlarının el sanatları alanındaki istihdam amaçlı projelerinin uygulanmasında proje ortağıdır. Müdürlüğümüz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Endüstriyel Orman Ürünleri için Ortak Kullanım İşleme Tesisi Projesinin (KASWOOD) proje yönetim kurumu üyesidir ve Kastamonu için iyi bir istihdam ve ekonomik katkı oluşturan büyük bir kamu özel sektör işbirliği koordinasyonundaki yatırım projesidir. Diğer taraftan kamu hizmeti süreci içerisinde AB projelerini, ulusal ajans ve merkezi finans ihale birimi Lenardo Da Vinci projeleri uygulanmıştır.
El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü kampüsü, Kastamonu merkezde Türk kültür, tarih ve medeniyetini yansıtacak şekilde Kastamonu'ya özgü 4 tarihi mimari yapıdan oluştuğundan adeta bir açık hava fotoğraf ve film stüdyosu niteliği kazanmış, evlenecek çiftlerin mutlu günlerini ölümsüzleştirdikleri, üniversite öğrencilerinin mezuniyetlerini kutladıkları, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin de milli, tarihi, kültürel el sanatları geçmişini görecekleri yolculuk yapmaları için gelip gezip görecekleri, çeşitli televizyon kuruluşlarının çekim yaptıkları, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir merkez durumuna gelmiştir.