İlmek ilmek belki bir ömrün dokunduğu alın terinin desen olduğu Kastamonu dokumaları binlerce yıllık bir kültür birikimi olarak günümüze geleneksel cazibesiyle geliyor.
Dokuma üzerindeki her bir santimetre de mekiğin 28 kez gidip geldiği, bir metrekaresinin ancak üç günde dokunabildiği eşsiz desenli bu göz nuru işler onu dokuyan ellerin, gözlerin sonsuz sabrını taşıyor.
Kastamonu dokumacılığında ilk kayıtlar Hitit dönemine kadar gitmektedir. 19. Yüzyıl başlarında önemli endüstri kollarının başında bakırcılık ve dokumacılık gelmektedir.1888-1889 tarihli salname; Kastamonu'nun dokumacılık alanında oldukça ileri olduğunu, yatak çarşafı, perde, yatak ve yastık örtüsü, gömlek, yelken bezi üretimleri yaptığını bildirir.1940'lı yılların başında 65318 hane bulunan Kastamonu'da 19377 el dokuma tezgahı olduğu kayıtlıdır.
1950'li yıllarla beraber makineleşen tekstil endüstrisi Kastamonu el dokumacılığının oldukça zayıflamasına neden olmuştur.Tükenme noktasına gelen bu geleneksel zanaatımız, yüzyıllık çeyiz sandıklarından çıkarılarak Müdürlüğümüz bünyesinde açtığımız kurslarla yeniden gün ışığına sunulmaktadır.